Valokuvaaja Toni Härkösen (s. 1972, Kuhmo) teoskokonaisuuden kuvat ovat valokuvia, jotka ovat leikattu keskeltä kahtia ja sama kuva on toistettu leikkauskohdasta peilikuvana, aivan kuin Rorschachin musteläiskätestissä.

 

Katsoja alkaa etsimään lähes abstraktiksi muuttuneesta valokuvasta uusia merkityksiä ja tunnistettavia piirteitä. Kasvojen muodot ja erilaiset hyönteiset ovat usein ensimmäisiä asioita, jotka katsoja kuvista tunnistaa, vaikka niitä ei kuvassa olisikaan. Tässä on kyse mielentoimintaan liittyvästä ilmiöstä nimeltä pareidolia. Kyseessä on havaintopsykologinen ilmiö jossa satunnaiset aistihavainnot muuttuvat merkityksellisiksi. Tyypillisesti pareidolia-ilmiö koskee nimenomaan kasvojen näkemistä.

 

Toni Härkönen on sipoolainen valokuvataiteilija. Hänen työhuoneensa sijaitsee Nikkilän vanhan mielisairaalan tiloissa. Härkönen on jo useiden vuosien ajan tehnyt tällaisia musteläiskätestin kaltaisia valokuvia tutusta ympäristöstään. Hän itse näkee kuvissaan milloin enkeleitä, milloin demoneita. Kukat muuttuvat perhosiksi ja kivikasassa lymyää avaruusolio. Näyttäessään teoksiaan toisille ihmisille, melkein kaikki löytävät omat tulkintansa niistä. Näyttelyssä olevat teokset ovat kaikki kuvattu syksyllä 2018 Nikkilän mielisairaalan hautausmaalla. Kaikki teoskokonaisuuden valokuvat on leikattu keskeltä ja toisinnettu peilikuvana. Muita ulkopuolisia elementtejä kuviin ei ole tuotu mukaan. Kuvien kontrastia ja värejä on toki muokkattu, mutta muita kuvamanipulaation keinoja teoskokonaisuuden kuvissa ei ole käytetty.

 

Nikkilän mielisairaalan hautausmaa oli käytössä vuosina 1922 – 1951. Sinne on haudattu kaikkiaan yli 700 ihmistä, mutta hautakiviä alueella on vain kourallinen. Tuohon aikaan ei ollut mitenkään harvinaista, että mielenterveysongelmaiset jäivät helposti yksin ilman perheitten ja suvun tukea. Sodan aikana hautausmaalle haudattiin myös Nikkilään sijoitettuja Karjalan evakkoja sekä Helsingin sairaaloitten potilaita. Vietettyään Nikkilän mielisairaalan alueella useita vuosia, Härkönen tuli pohtineeksi, kuinka paljon meidän kaikkien mielenterveyden tilaan ja ennenkaikkea toipumiseen liittyy se, että meidän tarpeemme huomioidaan ja koemme kuuluvamme osaksi jotain yhteisöä.

 

Härkösen kuvat ovat ilmaus siitä luonnon monimuotoisuudesta, joka kasvaa alueelle haudattujen ihmisten maallisista jäännöksistä. Härkönen näkee kuvissaan niitä demoneita, joita me kaikki joudumme elämämme varrella kohtaamaan, ja jollaisia Nikkilään haudatut ovat kenties myös kohdanneet. Mutta Härkösen kuvista kumpuaa myös toivoa ja rakkauden kaipuuta – halua tulla nähdyksi ja kuulluksi.

 

Näyttelyn nimi “Between Ashes” juontaa juurensa englannikielisestä siunausrituaalista ”ashes to ashes”. Kokonaisuus muistuttaa katsojaansa kuinka elämämme on vain lyhyt hetki tomun ja tuhkan välissä. Kuten myös näiden kuvien leikkauskohdassa, siellä jossain välissä on myös meidän oma elämämme. Teoskokonaisuuden kuvat ovat nimetty Nikkilän mielisairaalan ehkä kuuluisimman asiakkaan, L. Onervan (1882 – 1972) runojen pohjalta. Toni Härkönen tunnetaan pääasiassa hänen pitkästä urastaan lehti- ja henkilökuvaajana. Hänellä on takanaan myös pitkä ura mainoskuvauksen sekä kuvankäsittelyn saralla. Hänet valittiin vuonna 2003 vuoden muotokuvaajaksi. Between Ashes on Härkösen ensimmäinen yksityisnäyttely.

  • facebook-square
  • Flickr Black Square
  • Twitter Square
  • Pinterest Black Square